fbpx

Selim İleri eserlerini ne zaman yazar, nasıl çalışır?

Selim İleri eserlerini ne zaman yazar, nasıl çalışır?

Eskiden gece çalışırdım, simdi çok nadiren gece çalışıyorum. Sabah erken kalkıyorum, öğleye kadar çalışıyorum. Öğleden sonrayı da okuyarak geçiriyorum. Eğer yazdığım metin yürüyorsa akşam da çalışıyorum. Bütün hayatım boyunca bir memur gibi sürekli çalıştım. Böyle bir yazarlık var mı yok mu bilmiyorum. İnsanlar esin gelsin diye bekliyorlar ama ben de öyle bir şey olmuyor. Cumhuriyet döneminde hayatını yazarak kazanan genç kuşaktan ilk yazar benim sanırım. Hüseyin Rahmi, Refik Halit gibi isimler de var tabii ama onlar Osmanlı’dan Cumhuriyet’e intikal etmiş isimler. Bu büyük bir riskti ama yazmak, yazarlık benim için bir tutku, bir ideal halini almıştı. Bunun için üniversiteyi bıraktım. Bugün olsaydı yapabilir miydim, bilmiyorum. O ilk zamanlarda aileden aldığım bir güç vardı tabii. Sonra 1970’li yıllarda Kemal Tahir’in evinde Halit Refig ve Atıf Yılmaz gibi sinemacılarla tanıştım. Onlar da bana senaryo yazmamı teklif ettiler. O devir için ciddi bir paraydı senaryo parası. Onun getirdiği bir güvence de vardı sanırım.

Peki, siz nasıl yazıyorsunuz?

Daktilo ile yazıyorum hâlâ ben. Bir ara şerit imal edilmediği için çok ciddi bir sorun oldu. Bir dostum İngiltere’de el yapımı daktilo şeridi satan bir yer buldu. Hâlâ İngiltere’de bazı kişiler devam ediyormuş daktilo kullanmaya, onlar için üretiliyormuş. El yapımı olduğu için sizin adınızı da yazıyorlar, Mr. Selim İleri diye. Yılda 2-3 kez geliyor bana. Bu arada daktiloya dönüş başladı, yeniden üretim yapılacağına dair bazı haberler de duydum, öyle olursa bulmak kolaylaşır zaten. Bir de daktilo tamircisi ve iki tane de yedek daktilo buldum. Ama hâlâ 50 yıldır yazı yazdığım daktiloyu kullanıyorum. Daktilo bir alışkanlık, organik bir şey, vücudumun bir parçası gibi yoksa nostaljik olsun diye daktiloda yazmıyorum.

Neden bilgisayar kullanmıyorsunuz peki?

Benden yasça büyük olanlar kullanıyorlar ama ben geçemedim bir türlü, denemek bile aklıma gelmedi geçen seneye kadar. Bir deneme yaptım ama bilgisayarda olunca cümle kuramadığımı fark ettim.

Son olarak gençlere ne tavsiye edersiniz?

Biraz klasik olacak ama çok okusunlar diyebilirim. Herkes kendi yolunda, kendi başına gitmeye yazgılıdır zaten.

Röportaj: Halil Solak; ‘’Hala 50 Yıldır Yazı Yazdığım Daktilomu Kullanıyorum’’, Makas Dergisi, Ekim-Kasım 2018, sayı 4.

Yaratıcı Yazarlık 154 Adet Yazı
Yaratıcı Yazarlık, esasında birçok kişinin kafasındaki yazar imajının kendisidir. Yani kurguladığı veya gerçeğe dayalı bir konuyu kurgulayarak roman, hikaye vb. edebi türde ifade etmen uğraşı. Yaratıcı yazarlar sıklıkla “tıkanma” veya “kısırlaşma” denilen dönemlere girerler. Yazarken zorluk yaşarlar. Bu zamanlarda onlara yol gösterecek teknikler, moral verecek alıntılar ve fikir verecek yerli veya yabancı yazarların deneyimleri bu sitede Türkçe olarak yer alacak.

İlk Yorumu Sen Yap!

Yorum Yap!